Tomos

Tomos is een merk van scootersmotorfietsen en bromfietsen. Ze worden gemaakt door de in de Sloveense stad Kopergevestigde fabrikant Tovarna Motornih Vozil. Deze voormalige Joegoslavische fabriek maakte vanaf 1954 in licentie van het Oostenrijkse Puch onder de eigen merknaam Tomos bromfietsen en lichte motorfietsen voor de binnenlandse markt. Door een onvolkomenheid in het contract met Puch kon Tomos na afloop van het 5-jarig licentiecontract ook gaan exporteren.

Pas in 1958 bouwde Tomos zijn eerste eigen product: een stationaire motor voor verschillende toepassingen. In 1960werden de eerste Tomos-bromfietsen door de NV Vedezo (het latere Tomos Nederland te Epe) in Nederland geïmporteerd. In 1962 kwam er een 90 cc-model. Vanaf 1966 worden de brommers ook door Tomos Nederland in Epe gebouwd en later kwam er ook een fabriek in Amerika. Vooral de in Epe gemaakte Tomos 4L (door het verwarrende logo ook wel 4TL genoemd) met 4 versnellingen voetschakeling was in Nederland populair, en werd geproduceerd van 1969 tot begin jaren ’80, toen overigens versnellingsbromfietsen uit de gratie raakten vanwege de hoge verzekeringspremie.

In 1972 volgde een automatische bromfiets. Tomos maakte trial-, cross– en straatmachines, waaronder ookwegracemotoren. De Tomos fabriek in Epe was de laatste bromfietsenfabrikant in Nederland. Het Sloveense moederbedrijf heeft de productie daar echter per december 2009 gestopt.[1].

Onze modellen:

Tomos Luxe EX

Gemak & Luxe

Gemak in de vorm van een elektrische start en oliepomp. De Tomos Luxe is eenvoudig te starten met 1 druk op de knop. Naast een elektrische start beschikt de bromfiets ook over een kickstart. De elektrische oliepomp zorgt ervoor dat u bij elk tankstation benzine kan tanken. De oliepomp mengt automatisch de olie met benzine.

Het rijcomfort is goed. De vering op het voorwiel, vering op het achterwiel en een geveerd zadel  gecombineerd met de 16 inch wielen zorgt voor een comfortabel rijgedrag. De 2 automatische versnellingen zorgen voor de nodige acceleratie.

Luxe in de vorm van een handige, afneembare boodschappenmand en een kilometerteller.

Met de Tomos Luxe voelt u zich uitstekend thuis in het drukke stadverkeer.

De Tomos Luxe is verkrijgbaar in de 25 km uitvoering en in de kleuren: Black, Copper en Signal Grey.

Voor de Luxe zijn diverse accessoires beschikbaar.

Standard XL

Prijs: € 1478.- incl rijklaarmaakkosten

Omschrijving:

De Tomos Standard XL is voorzien van een uiterst betrouwbare 2-takt motor. De brommer is eenvoudig van opzet maar hoogwaardig van kwaliteit. De Tomos Standard XL heeft een zachte vering voor optimaal comfort tijdens het rijden, zowel binnen de stad als op langere afstanden.

verkrijgbaar in de kleur magic bleu

Tomos standard

Prijs: € 1199.-

 

Mooi door eenvoud

De Tomos Standard is een snorfiets die precies doet waarvoor het voertuig gemaakt is namelijk u van A naar B brengen. Deze eenvoudige variant snorfiets is van een goede kwaliteit en heeft een gunstige prijs.

De Tomos Standard heeft geen uitgebreide snufjes maar biedt u wel twee versnellingen voor een comfortabele acceleratie. Alle snor- en bromfietsen van Tomos beschikken over vering op het voorwiel, vering op het achterwiel en een geveerd zadel. Dit gecombineerd met de 16 inch wielen zorgt voor een comfortabel rijgedrag vooral binnen de bebouwde kom met de bekende verkeersdrempels.

Met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur hoeft u geen helm te dragen om op deze snorfiets te mogen rijden. De Tomos Standard is de juiste keuze als u op zoek bent naar een gemakkelijk bestuurbare snorfiets zonder poespas.

De Tomos Standard is verkrijgbaar in 25 km/u in de kleuren Black en Magic Blue.
Voor de Standard zijn diverse accessoires beschikbaar.

Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief rijklaarmaak en kenteken kosten. Alle voorgaande prijzen komen hiermee te vervallen. Prijzen exclusief accessoires. Wijzigingen in kleur, uitvoering en prijs voorbehouden.